Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında devam edecek 17 günlük tam kapanma kararı, beraberinde birtakım düzenlemeleri getirdi.
Bu karar ile birlikte 30 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7318 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a eklenen geçici madde ile ibraz süresi 30 Nisan-31 Mayıs arasına isabet eden çekler 1 Haziran’a kadar ibraz edilemeyecek, tahsil edilemeyecek, karşılıksız olarak yazdırılamayacak. Ek olarak senetler icra takibine konu edilemeyecek.
YENİ MAĞDURİYETLER OLUŞABİLİR
Konu hakkında bir basın açıklaması yapan Üretim ve Ticaret Kurulu Başkanı (ÜTİK) Özkan Pınar, “Kanun maddesinin gerekçesinde ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar nedeni ile hak kayıplarının önlenmesi amaçlansa da yeni mağduriyetlere yol açacağı konusunda endişelerimiz var. Esas risk, ödemeler zincirinin kırılması. Bugün ay sonu. Bildiğimiz üzere Türkiye’de birçok firma çeklerini ayın son gününe keser. Nakit paranın hiç konuşulmadığı sektörler var.
İşletmelerin hem keşide ettiği hem de tahsil edeceği çeklerin vadesi 1 ay ötelenmiş oldu. Bankalararası takas sistemi kapanmıştır. Banka içi çek tahsilatına izin verilmemektedir. Nakit akışı planlamasını tahsil edeceği çeklere göre ayarlamış işletmeler, bugün zor durumda kalmış bulunmaktadır. Yine birçok işletme ayın ilk günlerinde maaş ödemesi yapmaktadır. Keza vergi ve SSK ödemeleri ertelenmemiştir.
Uygulamamın özelikle yetersiz işletme sermayesi ile faaliyet gösteren ve varlığı tahsilatlarına bağlı olarak devam eden işletmeler için felaketlere yol açma ihtimali vardır. Ayrıca çek karşılığı kredi veya faktoring kullanan şirketler için de bankalarda temerrüde düşme riski bulunmaktadır. Bununla ilgili de hemen bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.” şeklinde konuştu.
BANKALARA BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR
Ayrıca taraflara da çağrıda bulunan Başkan Özkan Pınar, “Çağrımız, çek ödemesi olan tüm işletmeleredir. O çekin üzerindeki imza sizin sözünüzdür. Eğer imkanınız var ise, kanunun verdiği imkandan faydalanmayarak, çekiniz en son kim tarafından takasa ibraz edilmişse, o firmaya ulaşarak, çekinizi havale/EFT yolu ile ödeyin ve çekinizi iade alın. İşin diğer yanında ise bankalara büyük bir sorumluluk düşmektedir.
Bankalarımız, Yasa nedeni ile çekini tahsil edemeyen firmalara o çek tutarları kadar geçici kredi limiti tahsis edin. Bu müşterilerinizin ayakta kalmasını sağlayacaktır. Unutmayalım birbirimize ihtiyacımız her zaman var.” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.