Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Marmara Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) işbirliğiyle “Uluslararası Ticarette Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümler” konulu online eğitim gerçekleştirildi.
Eğitmen Gediz Gülşen’in sunumuyla gerçekleştirilen online eğitime SATSO üyesi firma temsilcileri iştirak etti.
Eğitimde uluslararası pazarlara yeni giren şirketlerin karşılaştığı sorunların çözümüne yardımcı olmak, global vizyona sahip dış ticaret uzmanları yetiştirmek, uluslararası ticaret işlemleri sırasında karşılaşılabilecek sorunları ve bunların çözüm yollarını saptayarak çözüm bulmak amaçlandı.
Bu doğrultuda dış ticarette kullanılan ödeme şekilleri, mal bedellerinin tahsil edilmesi ve tahsil süreleri, ödemeden kaynaklanan sorunlar ve pratik çözüm önerileri, akreditif açılması sırasında uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar gibi birçok konuda ayrıntılı bilgiler SATSO üyelerine aktarıldı.
Sorunlara Karşı Hazırlıklı Olmak
Eğitmen Ediz Gülşen sunumu sırasında verdiği bilgilerde genel olarak şunları dile getirdi: “Dış ticarette sorunla karşılaşmamak tabi ki de mümkün değil. Dış ticarette ne kadar çok deneyim çok kadar başarı getirmektedir. Yılmadan, bıkmadan, usanmadan iyi planlama, iyi kurgu ve cesaret ile yapılacak bir iştir. Dış ticarette bilmek, hazırlıklı olmak ve buna uygun aksiyon almak gerekiyor.
Ticaretin amacına yönelik hareket edilmelidir. İthalatçı ve ihracatçı arasında gerçekleşen bu ticarette en başta ödemelerde sorunlar yaşanıyor. Uluslararası ambargolar, yaptırımlar, telim sorunları gibi sorunlar başta geliyor. Peşin ödemelerde ihracatçı açısından kolaylık sağlansa da ithalatçı tarafından risklidir. Tam tersi olan Mal Mukabili şeklinde ise risk tersine döner. Bu yöntemde önce ürün gönderildiği ve malın zimmeti ithalatçıya geçtiği için çok risklidir. Bazı ödeme durumlarında bankalar da araya girer. Bankalar bazı durumlarda paranın ve ürünün takibini yaparken talebe göre ödemenin de garantörü olabilmektedirler.
Taraflar Arasındaki Yükümlülükler Belirlenmeli
Dış ticarette sadece ürün değil hizmet ticareti de yapılır. Bu ticarette de ciddi sorunlar oluşabilmektedir. Karşılıklı olarak bedel ödenebildiği ve hizmet sağlandığı gibi bankaların aracılığıyla da gerçekleşebilir. Sadece ödemelerde değil ürünlerin, hizmetin getirilmesi, taşınması, lojistiği, saklanması konularında da riskler mevcuttur. Teslim şekilleri sorun yaratabilir. Bu durumlarda sigortalar önem arz etmektedir. Ödeme, taşıma gibi sorunların dışında karşılıklı hak ve yükümlülüklerin de önceden belirlenmemesi sorun oluşturmaktadır. Sigortayı hangi tarafın yapacağı, belirli izinleri, bazı ücretleri, giderleri hangi tarafın yapacağı ticaret öncesinde yazılı olarak kararlaştırılmalıdır. Sigortanın kapsadığı alanlar ve maddeler de sorunlar oluşturabilir. Uluslararası kabul gören bazı maddeleri iyi belirlemek gerekiyor.” dedi.
Sunumun ardından eğitimde soru-cevap bölümüne geçildi. SATSO üyesi firma temsilcileri merak ettikleri konular hakkında sorularına cevap buldular ve bu bölümün ardından eğitim noktalandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.