Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
SATSO Meclisi Şehrin Konularını Görüştü
Pandemi sürecinin başından itibaren ilk ez tamamıyla fiziki katılım ile gerçekleştirilen Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1185 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi: “Meclis Üyelerimizi bir arada yine bu meclis salonunda görmekten dolayı mutluluk duyuyorum. Bir daha ayrıca kalmayacağımız güzel günler diliyorum.
Aşılanma sürecinin hızlanması ile 1 Temmuz itibariyle normalleşmeye geçiş süreci başlıyor. Geçirdiğimiz 1.5 yıllık dönemi düşünürsek her şeye rağmen hem iş hem ekonomi hem sosyal hayat anlamında sabırlı ve güçlü bir duruş sergilediğimizi düşünüyorum. İnsanlık adına zor bir sınav verdik.
Kınama
Son zamanlarda ülkemizde kadın istismarı, kadın cinayetleri, çocuk istismarı, sağlık çalışanlarına saldırı, hayvan hakları ihlali gibi konular çok fazla gündeme gelir oldu. Biz ne zaman bu hale geldik diye sormadan edemiyor insan. Bu tür olayların hepsini kınıyorum. Hukuki boyutta cezalarının caydırıcı olmasını temenni ediyorum. Bu herhangi bir suç değildir, bir toplum dejenerasyonudur.
OSB Projeleri
Yeni OSB’ler için çalışıyoruz. Kaynarca’da makine ve mobilya ihtisas OSB kurmayı planlıyoruz. Kocaali de de teknoloji OSB kurma çalışmalarımız var. Vazgeçtik şeklinde bir söylenti çıktı ancak çalışmalarımıza aynı hızda devam ediyoruz. Kaynarca’da altyapı çalışmaları devam eden DOMİ OSB alanını da yaklaşık 1200 dönüm büyütme çalışmalarına başladık.
Kuzey Marmara Otoyolu açıldığından beri, kuzeydeki OSB projelerimizden yer talep eden, yatırım yapmak isteyen birçok firma var. İçlerinden şehrimizin ekolojisine zararlı faaliyetlerde bulunmayacak firmaları seçmeye ve şehrimize yeni yatırımlar kazandırmaya çalışıyoruz.
Konut Anlayışı Değişmelidir
Yeşil ilçemiz Sapanca çevresinde her yerde değişik binalar yükselmeye başladı. Sadece Sapanca değil, şehrin birçok yerinde bu yapı problemi var. Şehrimiz büyüyor ve her geçen gün nüfusu da artıyor. Mühendisliği ve tekniği göz önünde bulundurarak konutlarda kat bazında yukarıya çıkılabilir.
SUBÜ’nün Kampüs İhtiyacı
Sakarya milletvekilimiz Ali İhsan Yavuz başta olmak üzere diğer milletvekillerimize adliye binası, şehir hastanesi, acil durum hastanesi konularında gösterdikleri gayretli çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.
Bildiğiniz gibi ikinci üniversitemiz olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin kurulduğundan beridir yeni bir kampüs alanına ihtiyacı var. Artık şehrimiz kamuoyu ve siyasilerinden bu konuyla ilgili bir çalışma bekleniyor. Umuyoruz ki yakında çözülecektir.
İhracat
Türkiye ihracatçılar meclisinin illere göre açıkladığı ihracat verilerine göre sakarya iş dünyası mayıs ayında 356 milyon 338 bin dolar olarak gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 108 oranında artış olurken nisan ayına göre ise telafi edilebilecek yüzde 23 oranında bir düşüş yaşanmıştır.
Geçtiğimiz yılın ilk 5 ayı ile kıyasladığımızda yüzde 32’lik bir artış göstererek 2 milyar 244 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ilk dört aylık süreçte yüzde 160 civarındadır.
Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ’un konuşmasının ardından Yönetim Kurulunun Aylık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi bölümünde söz alarak kürsüye gelen Meclis Üyelerinden;
2. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Genç Sakarya’nın imarlaşması konusunda öneride bulunarak “Yatay büyüme ile ilgili Sakarya’nın coğrafya olarak Erenler, Hızırtepe, Yeşiştepe Maltepe, Beşköprü, Esentepe, Kuruçeşme, Akmeşe sınırından dönüp Karaman, Camili, Korucuk bölgelerinde sırasıyla hilal şeklinde yükselti var. Bu yükselti altyapı, imarlaşma ve yüksek kat için çok uygun. Bu yükseltide yapılacak yapılar çok ciddi nüfusu barındıracak özellikte olduğu söylendi. Sakarya ovası da boş kalmış ve tarım yapılmış olur.” dedi.
26 Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfi Sunman, “Komisyonlarımız çok ciddi ve güzel icraatlar yapılıyor. Komisyonlarımızın yaptığı icraatları 3-4 ayda bir burada sunum veya başkanımız anlatırsa onları motive etmiş oluruz ve bilgi sahibi olmuş oluruz.” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise çevre kirliliği konusuna değinerek “Türkiye Çevre Mühendisleri Odası’nın yaptığı araştırmaya göre, Sakarya hava kirliliği sıralamasında 10 sırada. Buna yönelik önlemler alınmalı. Deprem zamanında Japon mühendisler Geyve Havzası ve Karasu arasında hava akışının kesilmemesi için yüksek binalar yapılmamalı denmişti.” dedi.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak kentsel dönüşüm ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Sakarya güzel bir şehir ve mesailerimizin dışında SATSO camiası olarak emek harcıyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili binaların yüksek katlı olarak çıkılması şehrimizin daralmasına karşı nefes aldıracaktır. Daha derli toplu kuralları belli bir yapılanma tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emre Beşir mesleki eğitimin öneminin yeterince anlaşılmadığına vurgu yaparak “Başkanımızın meslek liseleri ile ilgili dile getirdikleri. 33. Meslek komitesi olarak ile Milli Eğitim Müdürlüğü ile oturum yapıp, sonucunda bir rapor hazırlayıp bakanlığa gönderdik. Çocuklarımızın meslek liselerine ön yargı ile yaklaştıkları biliniyor. Bundan 20 yıl önce meslek liselerinde mezun olanlar çok kıymetliydi ancak bu kıymet artık kalmadı. Bunun da değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.
Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde söz alarak kürsüye gelen Meclis Üyelerinden;
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik arazi topluluaştırması konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek “Geçtiğimiz hafta arazi toplulaştırma toplantısı yaptık. Verimli geçti. Belirli pilot köyler tespit ettik. Oraların bazılarına gittik ve toplulaştırmayı anlattık.
Sanayi anlamında da; şehrimizde çok ciddi nitelikli eleman ihtiyacı var. SAMİB olarak bir kariyer merkezi kurduk. Hidrolik-pnömatik alanında İlk mezunlarımızı verdik. Umuyoruz ki Odamız da böyle bir oluşumda bu sıkıntıya çare bulacaktır.” ifadelerini kullandı.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise “Bir Bilişim Meslek Lisesi oluşturduk, proje okulu kapsamına da alındı. Bu okulu öğrenci kardeşlerimize tavsiye edebilirsiniz. İş alanında geleceği çok parlak bir alanda eğitim verecek bir okuldur. Komite olarak staj yazılımı çalışmamız vardı ve yönetim kurulumuzdan da destek aldık. İşyeri ve öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerini puanlayacağı bir sistem sayesinde verimli bir staj dönemi geçirmelerini hedefliyoruz.
E-ticaret üzerinden satışlarda birçok faturasız işlem yapılıyor. Bazılarında bir sıkıntı olduğunda karşıda muhatap bile bulamıyor tüketiciler. Özellikle elektronik ürünlerde şehrimizin yerel işletmelerinden alışverişin tercih edilmesini tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu internet üzerinden yapılan sigortalar ve yetkisiz sigortacılık yapanlar ile ilgili yaptığı değerlendirmede “İnternet üzerden yapılan satışlarda, yapılan sigorta alımlarında çok fazla sahte sigorta poliçesi yollanıyor ve tüketici daha sonra bizlere gelerek destek istiyor. Şehrimizde birçok sigorta acentesi var ve en iyi fiyatı ve farklı birçok fiyatı verebiliyorlar. Sahte poliçe alan kişi kanunlara göre mağdur sayılmaktadır. Her önüne gelen internet sitesinden alışveriş yapılmamalı. Sigorta yaptırırken fiyata değil önce içeriğe bakılmalıdır.
Maalesef ülkemizde ticari yozlaşma var. Herkesin her iş kolunu kolayca yapabilmesi buna yol açıyor. Buna bir müdahale edilmelidir. Bir AVM şehir içlerine, merkezlere açılmamalıdır. Bir AVM binlerce işletmeyi etkiliyor. AVM açmak gelişmişlik göstergesi değildir. Her türlü iş kolunu etkilemektedir. Ancak bunun sorumlusu AVM’ler değil bunlara göz yumanlardır.” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu ise “İPARD desteklerinden faydalanan 42 il var ancak Sakarya yok. İPARD kapsamında yapılan yatırımların yüzde 90’a kadar karşılanıyor. Bizim de şehrimizin katılması gerekiyor. Arazi toplulaştırma konusunda Sakarya’ya 25 milyon TL bütçe ayrıldı. Ancak belirli bir zamanda yapılamazsa bu ücret iade edilecek. Çitçiye yüzde 40’a varan katkı sağlayacak bir projedir. Çoğunluğun kabul ettiği bir yapının birkaç kişini sözüyle yapılmaması kabul edilemez.
Yerleşim yerlerine yakın tavuk çiftliklerinden maalesef çok koku yayılıyor. Çiftlikler kazandıklarının yüzde 1’lik kısmıyla bile çare bulabilirler. Çevre İl Müdürlüğünün daha fazla üzerinde durması gerekiyor.
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu da “Meslek komitesi olarak Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde İş Makineleri Dalı açtık. Bölümümüzü tercih eden öğrencilerimize staj yeri de bulduk, ilgilendik. Ancak yine bizler şantiyelerde elemanlar bulamıyoruz. Yeni başlayacak büyük projelerde birçok operatör oralara kayacak. Ara işlere eleman bulunamayacak. İş makineleri operatörlüğü için hızlandırılmış meslek eğitimleriyle bu beceri kazandırma çalışmaları planlıyoruz.
Birçok işletmeye SEDAŞ tarafından sözleşme gücünden daha fazla elektrik tükettiği için yazılar gönderiliyor. Bu yazılarda sözleşme güçlerini artırmaları isteniyor. Yazıda 30 gün içerisinde gerekli müracaatlar yapılmaz ise cezai işlem uygulanacağı belirtiliyor. Başkanımız ile beraber SEDAŞ’a konuyu ilettik ve bu konunun her iki taraf için de zor olduğunu belirttik. Özellikle Dörtyol sanayindeki işletmelerin sistemlerini geliştirmeleri gerekecek ancak bunun bu bürokrasi de zor olduğunu görüyoruz.
İmara açılan yeni yerler, iş yerlerine bağlantılar konusunda altyapılar yetersiz geliyor. Yatırımcılara kendileri yapmaları ve daha sonra onlara ödeneceği söyleniyor. Ancak bu altyapı çalışmaları için bazı yerlerde kadastro izinleri alınamıyor. Emtia fiyatları çok yükseldi. Bakır kablo yerine alüminyum kablo kullanılabilir. Bunun kanunda da yeri olmalı ve müteahhitlere alüminyum kablo kullanma yönünde sözleşmelerde izinler verilmelidir.” ifadelerini kullandı.
6. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enes Akcan, “İnternet sayesinde dünya daha da hızlı dönüyor. Ticarette de aynı şeyi görüyoruz. Geleneksel ticaret ile başladık dijital mağazalarla da devam ediyoruz. Fiziki mağazalar güven veriyor dijital mağazalar da hızlı tüketimi olanak sağlıyor. Günümüzde hem fiziki ticaretimizi korumak hem de dijital ticarette etkin olmak gerekiyor. Ayakta kalmak için bu şarttır.” dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise “Ara elemanlarla ilgili bir fikrim var. 1. OSB yanında, OSB tarafından yapılıp Bakanlığa devredilen bir meslek lisesi var ve atölyelerinde çok ciddi ekipmanlar var. Bu liseyi bizler bünyemize alıp atölyelerini nitelikli eleman yetiştirmek için kullanabiliriz.
Büyükşehir belediyesi kenevir, salep, çikolata, makarna, sera üretiyor. Şehrimizde trafik kilit, projelerin gidişatı yerlerde, kentsel dönüşüm uygulanmıyor. Belediyeler asli görevlerini yapmalıdır. İş dünyasına rakip olmamalılar.” diye konuştu.
Dilek ve Temenniler bölümünde söz alarak kürsüye gelen Meclis Üyelerinden;
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “Herkesin kendi işini yaptığı, adaletin olduğu, kızlarımızın rahatça dolaştığı, insanların birbirini sevdiği ve güvendiği, kadın cinayetlerinin olmadığı bir dünya dileklerinde bulunuyorum.“ dedi.
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu; “Kentsel dönüşüm şehrimiz için olmazsa olmazdır. Söylemlerden öteye eyleme geçilmelidir. Bu konu yıllardır konuşuluyor ancak bir aşamaya gelinmedi. Büyükşehir belediyesi ile bir aryaa gelinip iyi bir şehir planlaması yapılmalıdır. Bu plana sadık kalınmalıdır.
16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu; “Sigortacılık kanunlarla, değişiklikte değişiklik yasalarıyla paramparça, önüne gelen herkesin yapabildiği bir sektör haline getirilmiştir. Fabrikalarda komisyoncu sigortacılık yapılıyor. Yasağa karşı bir kanun var ancak bu kanunu uygulayacak, denetleyecek bir kurum yok. Kendi mesleğimizi yapamıyoruz ancak önüne gelen her kişi bu işi rahatlıkla yapılıyor.
Trafik sigortasında kişinin bilgisi dahilinde uzaktan satışta kredi kartı kullanımında bazı sıkıntılar oluşuyordu. Kişi sigortayı yaptırıp haberi olmadığını belirttiğinde poliçe iptali söz konusu olmadığı için parası iade ediliyor ancak sigorta devam ediyordu. Artık o değişti ve poliçe iptal edilebiliyor.” dedi.
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak; “Ticaret AR-GE komisyonu olarak çalışmalar yapıyoruz. Gün geçtikçe SATSO’nun ticaret erbaplarının her zaman yanında odluğu görüşünü yaymayı başardık. E-ticareti engellemek yerine işletmelerimizi e-ticarete yönlendirmeye çalışıyoruz. Büyük internet sitelerinde müşteriyi koruma kadar satıcıyı da koruyacak önlemler alınmasını gerekiyor. Satıcıların herhangi bir güvencesi maalesef yok.” dedi.
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım: “Meslek liseleri cazibe merkezi değil, doğrudur. Eskiden meslek liselerine ciddi puanlarla giriliyordu. Şu an için hiçbir yere girilemiyorsa meslek lisesine git diye bir algı var ancak çok yanlış. Bunu yıkmak gerekiyor, cazibe merkezi haline getirmek gerekiyor. Bizler destek olmalı daha da duyurulmasını sağlamalıyız. Gençlerimizin dünyaya bakış açıları artık çok farklı. Sanal dünyaya ve buradan kazançlara önem veriyorlar. Fiziki dünyaya inancı geri getirmeliyiz, görsellik ve güzellik şarttır.” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.