Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Komitesi (18. Meslek Komitesi) aylık olağan toplantısında imar yönetmeliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Komite Başkanı İlker Ergül başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; komiteden SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, Komite Başkan Yardımcısı Orhangazi Kılıçaslan, Komiteden Meclis Üyeleri; Burcu Başar Akgün ve Adem Çalışkan Komite Üyeleri; Hakan Artul ve Halil Atay iştirak etti.
Söz konusu toplantıda, son zamanlarda gündemde olan ve yürürlüğe giren imar yönetmeliğinin içeriği ve Sakarya’da uygulaması konusundaki yanlış anlaşılmalar değerlendirildi.
Büyükşehir İmar Yönetmeliği kat artırımı anlamına gelmiyor
SATSO Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Komitesi adına açıklamada bulunan Komite Başkanı İlker Ergül, Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği ile ilgili yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırılması adına sektör temsilcileri olarak da bir açıklama yapma gereği duyduklarını belirterek şunları dile getirdi:
“Sakarya, büyükşehir olması sebebiyle, imar açısından, bakanlığın tip yönetmeliği ile daha fazla yönetilemeyeceği gerçeği uzunca bir zamandır tartışılmakta idi. Bakanlık, Büyükşehir belediyelerine Yönetmelik yapma yetkisi vermiştir. Fakat bu yetki sıfırdan bir yönetmelik değil, bazı izin verilen maddelerde revizyon yapma yetkisi verilmiştir. Tip imar yönetmeliğinin, değiştirilebilen bazı maddelerini revize edilerek, 7 Ekim 2021 Perşembe günü yayınlanan Resmi Gazete ile Sakarya büyükşehir belediyesi imar yönetmeliği yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. SATSO Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Komitesi (18. Meslek Komitesi) olarak da katkıda bulunduğumuz imar yönetmeliğinin Sakarya’ya faydalı olacağı düşüncesindeyiz.
Kat yüksekliği kuralı imar planlarında belirlenmiştir
Yayınlanan yönetmelik, bakanlığın tip yönetmeliğinin revize edilmiş halidir. Bu konuda şehrimizde bazı yanlış anlaşılmalar ve tedirginlikler yaşanmaktadır. Sanki kat arttırma yolu açılmış şeklinde bazı yanlış anlamalar da olmuştur. Halbuki bir şehrin imarındaki; kat adedi, inşaat alanı, bina yüksekliği …vb. konular imar planları ile sınırlandırılır. Yönetmelikte ise sadece genel aşılamayacak üst ve alt kurallar belirtilir. Bu üst ve alt kurallar bakanlığın tip yönetmeliğinde değiştirilemeyecek genel bakış açılarıdır. Kat ve yükseklik bakımından geçerli olan kural, büyükşehir belediyesinin ve ilçe belediyesinin onayladığı 1/1000 ve 1/5000 imar planlarıdır.
Emeği Geçenlere Teşekkür
Sakarya’nın imarını, geleceğe hazırlayabilmemiz için Tip yönetmeliğin ilerisinde çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Bu çalışmada bu anlamda atılan ilk adım olduğu için, desteklenmesi gereken bir çalışmadır. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu imar yönetmeliğinin Sakarya’ya faydalı olacağı düşüncesindeyim. Sakarya büyükşehir imar yönetmeliğinde, Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.